Schimmelnagels / Kalknagels

Wat zijn schimmelnagels?
Schimmelnagels zijn vinger- of teennagels die met schimmel geïnfecteerd zijn en worden ook wel kalknagels genoemd. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig, maar vormt pas een infectie wanneer deze verder het lichaam binnendringt. Vooral wanneer nagels zijn beschadigd (zoals door sport of knellende schoenen) of wanneer u mindere weerstand heeft is een infectie mogelijk. Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dan dikker en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los.

Besmetting

Schimmels die een infectie veroorzaken zijn meestal afkomstig van een dier of mens in de directe omgeving en zit in de huidschilfertjes. Deze huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden. Bij aanraking van deze huidschilfertjes is er een kans op besmetting.

Behandeling

Voor schimmelinfecties zijn verschillende antischimmelzalven beschikbaar. Deze werken bij schimmelnagels echter niet. Lange tijd werden schimmelnagels daarom behandeld met een antischimmelpillen. Helaas werkt deze bij schimmelnagels in een aantal van de gevallen niet en zitten er veel bijwerkingen aan de antischimmelpil. Zo kan deze niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap, versterking of vermindering van sommige medicijnen en is er kans op leverproblemen.